Storseger hemma mot Rössö i Elitettan

2023.09.30 | Dam | Björn Sandberg

Efter förlusten senast mot AIK, så studsade damerna tillbaka rejält och vann stort hemma mot IK Rössö Uddevalla.

Mot IK Rössö Uddevalla blev det till slut seger, 6-1 – och en ny trepoängare. Seger, trots att det var gästerna som tog ledningen genom ett märkligt självmål.
Men någon nervositet för att inte lyckas vända matchen, det fanns aldrig riktigt.

– Inte från min sida iallafall, var inte speciellt nervös alls. Det var det här vi var förberedda på, säger huvudtränare Joakim Felldin efter matchen och fortsätter;

– Jag tycker att vi genomgående i matchen är helt okej till bra. Men sen blir det så, när man har lag här som spelar med 10 spelare på egen planhalva – det är svårt att dyrka upp dem.

Redan i den åttonde matchminuten tog gästerna ledningen, men det var genom ett märkligt självmål. Där TFFs Hanna Persson slog en hemåtpass till tom bur, då Somea Polozen stod längre ut.

I sekvensen precis innan självmålet ropade hemmalaget på straff, men domaren vinkade avvärjande, vilket nog också var korrekt.

– Jag vrider mig om och snackar med Hans Malmgren samtidigt som självmålet. Jag ser bara när bollen är på väg mot eget mål och hinner tänka som nog alla andra tänkte – vad händer?

– Men, shit happens. Vi hanterade det hela som kollektiv sen. Det ska inte vara straff, har inte sett reprisen eller så än, men det ska det nog inte vara.

Hanna Persson ordnade sen kvitteringen, där hon spelade 1-1 med sig själv och matchen. Lagen gick till pausvila med 1-1, men känslan var, att det skulle vända helt till TFFs favör – då hemmalaget egentligen var helt överlägsna.

I paus ändrade hemmalaget runt i positioneringen, Evelina Pettersson byttes in istället för Lova Sternfeldt. Men allt tog först fart när hemmalaget gjorde ett trippelbyte i den 58e minuten.

Två minuter efter bytena small det i nättaket, när Elina Lenir satte ledningsmålet. Två minuter efter ledningsmålet ökade inhoppande Alice Egnér på till 3-1. Bara minuter efter 3-1 kom så även 4-1 och 5-1, allt innan Edina Filekovic sköt en frispark från halva plan i mål.

– Det ska bli kul att se statistik sen, för bollen är i princip 80% på deras planhalva.

– Vi är konsekventa under hela matchen vilket jag tycker att vi saknat lite de senaste matcherna. Det är det som gör att, när vi väl tar ledningen, då flyter det bara på.

– Vi hade helst haft det så redan i första halvlek, men där är ett motstånd på andra sidan också. Vi har tappat poäng mot dem tidigare och det är bra spelare.

Det blev ju bra effekt av trippelbytet?

– Idag också, det har varit så många gånger under säsongen. Egentligen oavsett typ av byte, så blir det effekt av det. Skönt för gruppen att ha med sig, skönt för staben att vi kan göra förändringar som alltid ger effekt, säger Felldin.

Vad snackade ni om i paus?

– Om vi bara fortsätter göra vårt, hålla tempo, hålla fart, då kommer det öppna upp sig, säger Felldin och fortsätter;

– Någonstans att bara ha tålamod i det och 2-1 kommer väl ganska tidigt iallafall. Så skönt att få 2-1 ganska tidigt.

Med det tidiga 2-1-målet i andra halvlek, samt tålamod fortsatte målen komma och matchen slutade 6-1.

Fem matcher återstår av Elitettan, där Trelleborgs FF fortsatt är tvåa i tabellen. Ungefär samtidigt som trepoängaren trillade in på Vångavallen vann också AIK hemma mot Alingsås IF.

Därmed är det fyra poäng ner till just Alingsås IF, som innehar kvalplatsen.

– Vi är fortfarande nykomlingar, det är klart att vi gjort en jättebra säsong hittills, vi ligger där vi ligger i tabellen – och det är välförtjänt. Men det är fortfarande, här idag, det är nästa träning, det är nästa match, vi ska bli lite bättre hela tiden.

– Men det blir en spännande höst, absolut, det är roligare att vara här uppe än där nere, avslutar Joakim Felldin.

Nästa match för damerna i Elitettan är borta mot Lidköpings FK.

Nästa hemmamatch är mot Umeå IK, den 14 oktober. Du fixar biljetter till damernas, samt herrarnas matcher – lättast här.

Trelleborgs FF – IK Rössö Uddevalla, 6-1.

1-1 28’ Hanna Persson
2-1 60’ Elina Lenir
3-1 62’ Alice Egnér
4-1 66’ Självmål
5-1 70’ Saga Ollerstam
6-1 80’ Edina Filekovic

Publik: 314.

Startuppställning:

Somea Polozen – Lova Sternfeldt (ut 46), Saga Ollerstam (ut 74), Edina Filekovic, Olivia Strid – Ebba Jahnfors, Elina Lenir – Hanna Persson (ut 58), Johanna Lindblom (ut 58), Hanna Persson – Linnea Prambrant (ut 58).

Avbytare:
Emma Svensson, Rio Strand (in 58), Matilda Andersson, Ellen Loncar (in 58), Alice Egnér (in 58), Evelina Pettersson (in 46), Jennifer Lilliehöök (in 74).