Hållbart synsätt kring träning och prestation
Under våren 2020 startade Trelleborgs FF och Motivationslyftet by Star for Life med stöd från Trelleborg AB upp ett unikt samarbetsprojekt: ”Motivationslyftet för unga idrottare”.
Samarbetsprojektet är det första i sitt slag i Sverige och syftar till att Trelleborgs FF:s ungdomsspelare ska få ett hållbart synsätt mellan träning och prestation.
Metoden tränar ungdomars självledarskap och ansvarstagande för både sin träning, skolan och sin hälsa för att förebygga psykisk ohälsa både nu och i framtiden.
Pilotprojektet är nu avslutat och utvärderat, och är sedan 2022 en integrerad del i verksamheten. Projektet har fått gehör i idrottsvärlden och IFK Göteborg är nu på väg att starta upp.
Jana, varför behövs Motivationslyftet?
”Motivationslyftet för unga idrottare är ett unikt samarbetsprojekt mellan Trelleborgs FF, Trelleborg AB och Motivationslyftet. När starka aktörer går samman kan fantastiska saker hända och i just detta fall kommer det att gynna våra ungdomar. Att Trelleborgs FF tar ett helhetsgrepp om dessa ungdomars hälsa och välbefinnande, även utanför planen, är glädjande och något vi hoppas bli en norm framöver.”
Jana Söderberg, Verksamhetsansvarig Motivationslyftet
Positiv samhällsutveckling
”När Trelleborg AB går in i samarbeten med idrottsföreningar är det inte den sportsliga prestationen som primärt står i fokus. För oss är detta ett utmärkt sätt att bidra till en positiv samhällsutveckling och skapa goda förutsättningar för våra ungdomar att lyckas med livet. Projektet tillsammans med Trelleborgs FF och Motivationslyftet är ett projekt vi är speciellt stolta över och det gläder oss att det fallit så väl ut.”
Patrik Romberg, Senior VP HR & Communications, Trelleborg AB
Om Motivationslyftet
Motivationslyftet är utvecklat av Svenska SfL som är en del av Star for Life-Group. Gemensamt har vi en vision att stärka ungdomars självkänsla, självinsikt samt motivation att skapa egna målbilder. Star for Life Group har verksamhet i Sverige, Sydafrika, Namibia och på Sri Lanka. Metodiken och materialet i Sverige utgår från den svenska läroplanen samt Barnkonventionen.