Rekordpublik när damerna föll mot serieledarna

2023.09.16 | Dam | Björn Sandberg

1347 personer såg toppmatchen i Elitettan, där serieledande AIK åkte hem med alla poäng. 1347 är ett nytt publikrekord – som tyvärr inte fick kryddas med seger.

– Väldigt snopet, men någonstans, så finns det såklart mycket att lära sig och bli bättre på. Men det finns också många bra saker att ta med sig, säger Joakim Felldin efter matchens slut.

Det var fantastisk stämning på Vångavallen på lördagen, där True Blues vecklade upp ett härligt tifo lagom till avspark.

De flesta av de 1347 personerna på Vångavallen var TFF-supportrar, men med inslag av AIK-färger lite överallt.

Gästande serieledarna i Elitettan, AIK, tog ledningen i matchen i minut 13. Där de kom runt på kanten och passade snett inåt bakåt.

– De gör ju 1-0, om det är första gången de är i vårt straffområde. Svårt att säga om det är för enkelt, de har gjort många såna mål, men det ser ju enkelt ut, säger Felldin.

Hemmapubliken, som sjöng och hejade konstant under matchen, lyfte hemmalaget till kvittering några minuter senare. Högerbacken Lova Sternfeldt sköt, via AIK-ben i mål.

Första halvlek skulle dock sluta i AIK-ledning, för minuten innan halvtidsvisslan blev det ett snopet självmål.

– Många tankar så här efteråt, vi gör en godkänd första halvlek. Vissa delar av första halvlek är riktigt bra till och med. Framförallt fram till deras 1-0-mål så tycker jag att vi sätter vårt höga försvarsspel på ett bra sätt.

– Vi identifierar deras ytor relativt snabbt, tar oss fram till farliga assistytor iallafall. Sen är det tajming i box och lite sista passning som vi behöver höja kvaliteten på, om vi ska störa ett sånt här lag.

– Som helhet godkänt i första, men såklart otroligt snopet med ett självmål i 44e minuten, nånting.

10 minuter in i andra halvlek utökade gästerna och där blev det tyvärr för tufft. 1-3 blev till slut 1-4.

– I andra halvlek, så, försvarsspelet är okej initialt. Vi lyckas inte i vårt anfallsspel att vara tillräckligt skickliga, varken i det långa eller korta spelet.

– Vi har för korta anfall, då blir det jobbigt ju längre det lider, att vi får spela försvarsspel i andra halvlek. Vi blir straffade i deras kontringsspel.

Trots förlusten ligger fortfarande damerna tvåa i Elitettan, detta efter att Alingsås IF spelat oavgjort hemma mot Gamla Upsala SK.

Förlusten är den första för damerna sedan maj månad i Elitettan. Även om det blev förlust på lördagen, fanns det bra saker att ta med sig till framtida matcher.

Nästa match är hemma mot IK Rössö, men först är det ett kortare uppehåll för landskamper.

– Tittar vi på första halvlek, så är det ju prestationer som går konstant uppåt hela tiden. Nu har vi två träningsveckor på oss – att både lära oss, hur vi straffar denna typ av motstånd. Men också titta på vad vi gör bra och kan göra bättre.

– Jag tror inte att detta kommer påverka överhuvudtaget. Man kommer förlora fotbollsmatcher.

1347, så lyder det nya publikrekordet för damerna. Stort, stort tack till er som var på Vångavallen på lördagen – vi hoppas att se er alla igen till nästa hemmamatch.

– Fan vad kul, skitkul ju, säger Joakim Felldin rent spontant när han hör publiksiffran och fortsätter;

– Det märktes att det var enormt tryck. De är konstant positiva genom hela matchen, verkligen försöker hjälpa oss. Det visas ju efter matchen också, när folk stannar kvar och applåderar. Det är helt fantastiskt att så många vill komma och kolla på oss. Hoppas att det kommer lika många nästa match också, vi är fortfarande med i toppen – vi ligger fortfarande tvåa i tabellen. Sex finaler kvar och vi ska konstant bli bättre för varje gång.

Nästa match är också den hemma på Vångavallen, då IK Rössö gästar, den 30 september.

Trelleborgs FF – AIK, 1-4

1-1 20′ Lova Sternfeldt

Publik: 1347.

Startuppställning:

Somea Polozen – Lova Sternfeldt, Saga Ollerstam, Edina Filekovic, Olivia Strid – Ebba Jahnfors, Elina Lenir (ut 81) – Hanna Persson (ut 77), Linnea Prambrant (ut 60), Rio Strand (ut 60) – Alice Egnér (ut 77).

Avbytare:
Emma Svensson, Viktoria Persson (in 60), Matilda Andersson (in 81), Tilde Olsson (in 77), Ellen Loncar (in 77), Johanna Lindblom (in 60), Evelina Pettersson.