Historisk poäng i historisk match för damerna

2023.04.19 | Dam | Emanuel Ragnar

På lördagen, den 1 april 2023, var det en historisk dag. Trelleborgs FFs damer spelade första matchen någonsin i Elitettan – och det blev även en historisk första poäng.

På Skytteholms IP i Stockholm gästade damerna, för dagen iklätt rött, ex-allsvenska AIK. En match som slutade mållöst, 0-0.

– En väldigt bra första halvlek, säger damernas tränare Joakim Felldin efter matchen.

– AIK är definitivt det bästa laget vi mött i år, men vi är med och verkligen slåss om segern. Det här var vår fjärde raka hållna nolla också.

AIK är en av favoriterna att vinna Elitettan, så på förhand kändes matchen tuff, med tanke på att Trelleborgs FF ju också är nykomlingar.

Bäst chans för mål i första halvlek hade ändå AIK, när Jennie Nordin blev helt fri – men sköt högt, högt över.

– Vi sätter allt på plats i första, kanske att vi är något korta i anfallen om man ska leta efter något. Men vi har nog fler målchanser än vad de har, vi borde ha kunnat göra ett mål kanske, säger Felldin.

I andra halvlek var det sen en bra start för gästande TFF och matchen kändes helt jämn, man visste inte riktigt i vilken riktning det skulle gå.

Men, ju längre matchen pågick, ju mer AIK blev det. Trelleborgs FF stod upp, höll tätt – och kämpade hem en historisk poäng från Skytteholms IP i Stockholm.

– Vi jobbar hårt i andra halvlek – och är verkligen ett lag, de skapar väl två riktiga chanser, vi har halvchanser.

– Utöver de två chanserna, så visst, de har mycket boll men skapar inte så mycket. Det oavgjorda resultatet känns ändå rättvist.

Stor anledning till den hållna nollan var målvakten Jennifer Wandt, som verkligen strålade ett lugn om sig.

– Jennifer bör vara, eller faktiskt är, seriens bästa målvakt – hon var riktigt bra. Hon gör det hon ska och gör det bra, men det är därför man har en målvakt också. I samverkan med backlinjen och resten av laget så håller vi nollan, säger Felldin.

Hanna Ekengren, som i veckan blev klar för lån från Vittsjö GIK, startade premiärmatchen på lördagen. Hon spelade nästan en timme med, efter endast en träning med laget.

– Hanna kompenserar det hon missat med individuell skicklighet. En väldigt intressant spelartyp och nyttig för oss.

Premiären i Elitettan slutade 0-0. Nu är det faktiskt uppehåll över påsk, men sen väntar en ny historisk match. Hemmapremiär på Vångavallen – mot Eskilstuna United DFF, lördagen den 15 april, klockan 13:00.

– En bra start, med en väldigt bra första halvlek och en poäng i en tuff bortamatch. Vi ska vara stolta tycker jag, avslutar Joakim Felldin.

Startuppställning:
Jennifer Wandt – Lova Sternfeldt, Saga Ollerstam, Edina Filekovic, Ella Degerstedt (ut 46) – Olivia Strid, Ebba Jahnfors – Alice Egnér (ut 74), Elina Lenir, Hanna Persson (ut 89) – Hanna Ekengren (ut 57).

Avbytare:
Emma Svensson, Emelie Nilsson (in 89), Rio Strand (in 74), Matilda Andersson, Tilde Olsson (in 46), Johanna Lindblom (in 57), Irmeli Jonsson.