Historisk poäng i historisk hemmapremiär

2024.04.21 | Dam | Björn Sandberg

På söndagen var det nästa historiska match för damerna i OBOS Damallsvenskan, nämligen allra första matchen på hemmaplan.

Matchen, som spelades mot Piteå IF, slutade 0-0 – och därmed också första poängen någonsin i Allsvenskan.

– På det stora hela så, det vi klarar oss på är inställningen och attityden, att vi jobbar för varandra som lag. Här ställer vi upp för varandra och gör ett fantastiskt jobb i 95 minuter, säger assisterande tränare Hans Malmgren på presskonferensen efter matchen.

Första halvlek, liksom hela matchen då, slutade 0-0. Där hemmalaget spelade lågt försvar men var ganska farliga framåt, där bland annat Alice Egnér var på väg igenom flera gånger.

Men ju längre första halvlek led, sen in i andra halvlek, tog Piteå IF över.

– Första 20 idag är betydligt bättre än de vi hade mot Djurgården i premiären.

– Vi hotar i djupled, men vi blir tillbakatryckta ju längre halvleken går. Vi blir tillbakatryckta, men vi hade som ingång i matchen att vi inte skulle gå så högt. Vi skulle spela ett lägre försvarsspel.

– Vi var rent för spretiga uppe mot Djurgården, vilket gjorde att vi valde att ligga betydligt lägre idag. Tycker att hela andra halvlek är det Piteå som trycker på rejält, men vi sticker upp på några få kontringar.

Matchen slutade 0-0 och första poängen i hamn, mot ett fysiskt starkt Piteå IF. Ett Piteå som ju bland annat ska spela final i Svenska Cupen.

Ambitionen var att ha mer passningsspel och längre anfall idag?

– Framförallt sitta ihop mer som lag. Vi var spretiga mot Djurgården. Vi hade stora hål mellan oss då och det gör vi betydligt bättre idag. Därmed också det lägre försvaret, vi kunde inte vara så spretiga idag, svarar Malmgren som hade hand om laget på söndagen.

Hur blev det att du ledde laget idag?

– Joakim är hemma och är sjuk, med en son som varit sjuk i veckan, där han blev drabbad inatt. 09:00 fick jag sms om att han var sjuk och att han mest troligt inte skulle dyka upp. Lite tvära kast för mig, men ett antal telefonsamtal och sms-konversationer – sen körde vi därifrån, berättar Hans Malmgren och fortsätter;

– Klart att det är speciellt, framförallt för mig som varit med på resan sedan division 2. Har varit och tagit med de här fantastiska tjejerna upp, med inställningen och attityden. Känns lite extra speciellt, samtidigt som jag tycker synd om Joakim som inte kan vara här och stå längst fram. Men, det är ett jobb som vi pusslar ihop i veckorna. Mestadels är allt planerat, men små justeringar som behövde göras under matchens gång. Klart att det känns roligt, men ville väl inte göra det på detta sätt egentligen.

Första poängen. Om en vecka åker damerna till Norrköping för att möta IFK Norrköping.

Du följer alla bortamatcher lättast på Viaplay, om du såklart inte är på plats. Hemmamatcherna ses bäst på Vångavallen. Tack för stödet på läktarna.

Biljetter till våra hemmamatcher har du här.

– Som helhet, så tror jag att vi är relativt nöjda idag, mest med tanke på matchen sist, avslutar Hans Malmgren från presskonferensen.

Trelleborgs FF – Piteå IF, 0-0.

Publik: 584.

Startuppställning:

Somea Polozen – Olivia Strid, Edina Fliekovic, Saga Ollerstam, Viktoria Persson – Erica Persson Welin (ut 92), Athinna Persson Lundgren – Sofie Rewucha (ut 65), Linnea Prambrant (ut 83), Rio Strand (ut 65) – Alice Egnér (ut 83).

Avbytare:

Ebba Steen, Amanda Olsson (in 83), Hanna Persson (in 65), Moa Karlsson (in 65), Thelma Persson Welin (in 83), Irmeli Jonsson (in 92), Lova Sternfeldt.