Herrarna vände och vann igen

2023.09.29 | Herr | Björn Sandberg

På torsdagen var det oktoberfest på Vångavallen, en oktoberfest som kryddades med en seger i Superettan mot Jönköpings Södra IF.

Liam Olausson blev matchhjälte efter att han pillat in segermålet i 90e minuten, framspelad av snabbe Emmanuel Godwin.

Matchen slutade 2-1.

– Väldigt nöjd med de tre poängen naturligtvis som kommer in, säger Stefan Jacobsson på presskonferensen efter matchen.

Det blev till slut seger, där då Liam Olausson pillade in segermålet sent i matchen. Tre poäng i den täta Superetta-tabellen, men det började jobbigt, där det var mest gästande Jönköpings Södra IF.

Redan efter 11 minuter tog gästerna ledningen efter en retur från Kasper Thiesson Kristensen och avslut från nära håll.

– Känns riktigt bra med tre poäng, men i första halvlek har vi ju jätteproblem.

– Vi fick slita enormt i försvarsspelet. Vi får ju även en dålig start med ett liknande mål som vi åkte på mot Utsiktens BK.

– Speciellt med hur de liksom lyckas trä in bollarna på Nikolic och Book där framme. De sårar oss ganska mycket. Vi provar en hög press, men de vänder bort oss ganska snabbt, enkelt.

0-1 och känslan var att gästerna var närmare att utöka, än vad hemmalaget var att utjämna.

Men genom först slarv av gästerna och sedan en drömträff av Nicolas Mortensen – så skulle första halvlek sluta 1-1.
Mortensen, som för övrigt är inne i en härlig målform, sköt långt, långt utifrån – i mål.

– Första halvlek kan vi inte vara speciellt nöjda med, där Jönköpings Södra egentligen är mycket bättre än vad vi är. Vi har jätteproblem med att, när vi vinner boll, har vi inte kvalitet eller så att bygga något. Bollen går ju tillbaka till deras ägo, säger Jacobsson och fortsätter;

– Vi fick helt enkelt rätta munnen efter matsäcken, när ett lag är så pass bra i sin speluppbyggnad och sårar oss, då kan vi inte gå bort oss. Vi låg där och väntade, trots att vi låg under. Fick ta den smällen. Väldigt frustrerande och det krävs disciplin och tålamod.

– Stay in the game, brukar vi säga. Det var det som gällde i första, sen är det ju tacksamt att vi får en kvittering. Mortensen får till en drömträff, det är ju det enda vi har i första halvlek. Sporadiska nästanlägen, så 1-1, det är lite smickrande.

I andra halvlek skulle till slut Trelleborgs FF och Liam Olausson avgöra, men det skulle inte komma förrän precis i slutet. Men det var när Liam kom in, samtidigt som Mattias Andersson och Emmanuel Godwin – som det tog fart.

– Andra börjar liknande som första, men vi hade pratat i paus om ett antal saker.

– Efter femton minuter eller så ändras det. Bytena i matchen scenförändrar matchen, vi får helt plötsligt fart, vi får speed – vi vinner bollar högt.

När matchuret precis tickat upp till de 90 kom avgörandet. Vindsnabbe ytterbacken Emmanuel Godwin fullständigt sprang över allt och alla på sin högerkant. Väl i motståndarnas straffområde så var kanske inte passningen av högsta kvalitet, men tillräckligt bra för att nå Liam Olausson – som avgjorde matchen.

– Vi är laget som går för det, får segermålet till slut. Från bytena och framåt är det ett annat Trelleborg. Innan så har jag inget att gnälla på i disciplin i försvaret egentligen, även om vi missar i det höga. Vi höjer vår lägstanivå när det gäller försvarsspelet iallafall, sen måste man ha den där extra turen i dessa matcherna.

– I det stora hela en ganska jämn match, totaldominans av Jönköpings Södra IF i första, bara Trelleborgs FF de sista 25-30.

Tre underbara poäng i Superettan, där det nu är åtta poäng ner till kvalplatserna nedåt.

Är kontraktet säkrat nu?

– Nej, men vi har ett bra utgångsläge. Vi har fått ett glapp, på så sätt har vi fått arbetsro, men så kan man inte tänka. Jag vill mer, hoppas killarna vill mer. Nu ska vi till Västerås och försöka slå dem, avslutar Stefan Jacobsson.

Nästa match i Superettan är redan på söndag, borta mot serieledande Västerås SK.

Nästa match på Vångavallen är faktiskt redan på lördag, då damerna spelar i Elitettan mot IK Rössö. Du löser biljett dit och till herrarnas matcher i Superettan lättast här.

Trelleborgs FF – Jönköpings Södra IF, 2-1.

1-1 24’ Nicolas Mortensen
2-1 90’ Liam Olausson

Publik: 837

Startuppställning:

Kasper Thiesson Kristensen – Fritiof Björkén, Abel Ogwuche (ut 67), Tobias Karlsson, Bödvar Bödvarsson – Mohammed Saeid, Herman Hallberg, Haris Brkic (ut 67) – Pierre Dahlin Larsen, Nicolas Mortensen (ut 92), Henry Offia (ut 77).

Avbytare:
Andreas Larsen, Mikko Viitikko, Mattias Andersson (in 67), Liam Olausson (in 67), Emmanuel Godwin (in 67), Jesper Dickman, Filip Bohman (in 77).