Mohammed Saeid Trelleborgs FF

Herrarna klara för Svenska Cupens gruppspel

2023.08.23 | Herr | Emanuel Ragnar

Bortamatchen mot Husqvarna FF slutade 2-0 till TFF.

Hemmalaget visade inledningsvis att man skulle göra fint ifrån sig på hemmaplan och visade upp både ett finurligt passningsspel samtidigt som när man tappade bollen satte man igång ett frejdigt presspel. Firma Viitikko/Ogwuche tillsammans med målvakt Larsen redde dock ut det som kom i deras väg antingen på egen hand eller tillsammans. 10 minuter in i matchen började hemmalagets frenesi avta och TFF kunde mer och mer ta hand om bollar i lugn och ro.

För bortalagets del så var det kantspelet som var det främsta vapnet i början av matchen. Alievski/Dickman på vänsterkanten kombinerade sig ofta framåt och till höger opererade främst Liam Olausson med löpningar in i straffområdet. Från vänster kom inlägg, som tyvärr inte skapade några större farligheter, och från höger kom det mer löpningar med boll in i straffområdet. Mohammed Saeid var även han ofta spelbar i offensiva situationer och satte fart på bollen.

Ju längre halvleken pågick så blev hemmalagets spel mer rakt, även om man hela tiden ville spela igång via marken från målvakt, och TFF lyckades också vinna boll högre upp i planen. Allt som oftast sattes en vunnen boll från TFF ut på kantspringarna men i slutet av halvleken kom man också till chanser via spel centralt.

Några riktigt skarpa chanser skapades inte från övertaget men i den 38:e minuten vek Jesper Dickman in från högerkanten och avlossade ett vänsterskott som seglade in i bortre gaveln. Även om de farliga målchanserna inte hade funnits där så var det inte helt ologiskt sett till halvleken att det var TFF som tog ledningen.

– Jag tycker att det är en kontrollerad halvlek från vår sida. Vår egna prestation är lite för mycket gott och blandat för att jag ska vara helt nöjd, samtidigt som motståndarna inte skapar mycket på oss, säger Stefan Jacobsson.

– Det är alltid viktigt att få första målet i de här matcherna för då kan det öppnas upp mer, så det var skönt att se Dickman sätta bollen i nät efter en period med flera nästan-lägen från vår sida.

I paus gjorde TFF ett trippelbyte där Herman Hallberg, Henry Offia och Markus Björkqvist ersatte Abel Ogwuche, Lukas Minter Wettergren och Filip Bohman. I och med bytet flyttade Tobias Karlsson ner till en mittbacksposition från sin tidigare plats på mittfältet.

Andra halvlek började som den första slutade, med ett TFF som skötte det mesta och hade ett varierat anfallsspel. När hemmalaget vann boll och ställde om var det ofta ensamma rusher av anfallare men de lyckades också komna till skottlägen ett antal gånger där Andreas Larsen fick stå för ett par räddningar.

TFF i sin tur fick fler chanser via inspel från kanten. Ett avslut från Offia täcktes bort och de nästan-lägen som fanns i första halvlek fortsatte även i den andra. Efter 60 minuter avslutade Markus Björkqvist en frispark från 25 meter och målvakten i hemmamålet fick göra en fin räddning.

Slutet av matchen präglades av omställningar från båda håll och via en sådan omställning på vänsterkanten så kunde Mohammed Saeid avsluta behärskat till vänster om målvakten efter ett inspel av Liam Olausson där Offia också valde att hoppa över bollen.

A-lagsdebuterande Karl Wendt kom in och skapade tillsammans med sina lagkamrater flera fina lägen. Tyvärr blev avsluten inte som han ville och även om de gick på mål kunde målvakten rädda relativt enkelt. Matchen avslutades med ett jätteläge för hemmalaget som via spel i straffområdet fick ett öppet läge från ett par meters håll men Andreas Larsen gör en jätteräddning på skottet och tar också hand om returen.

– När jag summerar matchen så tycker jag att vi har bra koll över 90 minuter. I andra halvlek visar vi upp ett bättre anfallsspel och målen vi gör är väldigt fina men totalt sett så tycker jag att vi blandar och ger för mycket, både kollektivt och individuellt. Samtidigt är vinst det viktigaste för att få spela gruppspel i vår och det lyckades vi med, säger Stefan Jacobsson.

– Det var väldigt roligt att se Eren Alievski idag. Han var duktig i både presspel och att ta för sig offensivt och med lite mer lycka med avsluten så hade han satt någon av de avslutslägen han kom till. Det var också kul att se Karl Wendts pigga inhopp, det är en framtidsspelare som ska bli intressant att följa.

Kvällens vinst betyder att Trelleborgs FF är klara för Svenska Cupens gruppspel våren 2024.

Husqvarna FF – Trelleborgs FF 0-2
0-1 38′ Jesper Dickman
0-2 73′ Mohammed Saeid

Startuppställning:
Andreas Larsen – Fritiof Björkén (ut 76), Abel Ogwuche (ut 45), Mikko Viitikko, Eren Alievski – Mohammed Saeid, Tobias Karlsson, Lukas Minter Wettergren (ut 45) – Liam Olausson, Filip Bohman (ut 45), Jesper Dickman (ut 72)

Avbytare:
Kasper Thiesson Kristensen, Herman Hallberg (in 45), Emmanuel Godwin (in 76), Henry Offia (in 45), Bödvar Bödvarsson, Haris Brkic, Markus Björkqvist (in 45), Karl Wendt (in 72), Johannes Käck