Förlust mot GIF Sundsvall trots övertygande första halvlek

2023.05.01 | Herr | Emanuel Ragnar

Det var närmast perfekta förutsättningar, med strålande sol och härligt hejande publik på Vångavallen.

Text: Björn Sandberg

Trelleborgs FF började också bra, till och med riktigt bra –  och med publikens hjälp stod det 3-1 till hemmalaget i paus, där Mattias Andersson, Filip Bohman och Haris Brkic stod för målen.

Men i andra halvlek så vändes precis allt upp och ner, för matchen slutade i förlust 3-4 – och total besvikelse.

– Var börjar vi, säger Per-Ola Ljung med en djup suck efter matchens slut.

– Vi spelar som seriens bästa lag i första halvlek. Där är nästan allt vi vill ha, strålande speluppbyggnad, vi går igenom deras planhalva på ett bra sätt. Det enda jag är förvånad över – är att vi inte gör några spelmål, för där är fina chanser.

– Första halvlek är allt vi har jobbat med och allt vi vill göra, väldigt väldigt bra.

Redan innan matchuret hunnit ticka upp till 10 minuter stod det 1-0 på resultattavlan, en hörna som Mattias Andersson skarvade in vackert i mål.

Trots en kvittering av GIF Sundsvall och TFF-bekantingen Alexander Blomqvist, blev det åter TFF-ledning genom Filip Bohman. När sen Haris Brkic bombade in 3-1 och firade med True Blues, då kändes som att hemmalaget verkligen var på gång.

Den känslan skulle tyvärr försvinna i andra halvlek.

– Vet ju såklart om att motståndarna måste ju göra något i paus, när vi har ett såpass bastant tag om det. Men sen är det liksom vad, vi tänkte vi låter det vara och ser hur de första minuterna i andra halvlek ser ut, säger Ljung och fortsätter;

– Man kunde ju snabbt se att de ändrat formation och försökte spela med det. Då är frågan igen, hur vårt sätt att spela mot det, vad händer i det, men vi ville vänta lite och se. Sen gled ju initiativet mer och mer in på vår planhalva, men det gick 10 minuter, 15 minuter och vi hade jättefina omställningsmöjligheter.

– Ett par kanonläge för kontringar, men som vi bara slängde bort. Det störde mig jättemycket, men samtidigt så skapade inte de något precis i början av andra. Så vi tänkte, att vi inte behövde göra något – utan siktar på kontringen som tar slut på matchen.

I den 70e minuten reducerade GIF Sundsvall, sen kom kvittering och precis när kvitteringen kom var hemmalaget på väg att göra byte. Abel Ugwuche stod redo på sidlinjen, men fick se bortalaget göra mål.

– 3-2 så förändras det, 20 minuter kvar eller nåt sånt, då känner vi att man nästan kunde ta på lagets bristande självförtroende. Vi har ju inte vunnit speciellt mycket och ligger på en ful tabellrad, så i kände att vi behövde en förändring där.

– Felix hade flaggat för att han hade nån känning, så Frtitiof ner på högerbacken och in med Abel – så kan vi vara fem där bak, tre på mitten och fortsätta med två där framme och hugga. När de står och är klara för att byta så rullar 3-3-bollen in. Så jäkla retligt.

Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid satte sedan GIF Sundsvall segermålet. Det hjälpte inte att bortalagets Moonga Simba fick sitt andra gula kort på stopptid, utan matchen slutade i förlust.

– För jäkliga mål som kommer i andra halvlek, i vårt straffområde, det går inte att förklara. Jag frågade laget vad som händer i situationerna. Känslan, just nu, är att det bara är svart.

– Insatserna måste till, när det blir såhär så ser vi ut som ett lag som ligger på helt rätt ställe i tabellen. Det tycker vi inte att vi ska, men hur fasiken kan det vara så att vi är så dominanta och spelar så bra – för att sen i slutet inte ha en tillstymmelse till insats. Lagspelet, samarbetet, peppa spelare framför, göra insats i duell, ja allt är som bortblåst i slutet – som vi hade i första halvlek.

Trelleborgs FF har nu spelat fem omgångar i Superettan, med en seger och fyra förluster.

– Oregelbundenhet sa vi under försäsongen, tyvärr i full display idag. Det kan inte bli mer oregelbundet än idag, från första till slutet av andra halvlek – av samma lag. På fel sätt fascinerande. Hade jag haft svaret på varför, ja då hade vi sluppit detta.

– En del är ju att vi inte fått våra segrar, då kan det skaka, även om du har en tvåmålsledning, så får man vara på hugget. Men, nej, det här är inget som någon hade kunnat förutse säger jag. Kass känsla, avslutar Per-Ola Ljung.

Nästa match i Superettan är borta mot GAIS på söndag, avspark 15:00 på Gamla Ullevi i Göteborg. True Blues arrangerar resa dit, läs mer på deras hemsida.

Trelleborgs FF – GIF Sundsvall 3-4
1-0 10’ Mattias Andersson
2-1 25’ Filip Bohman
3-1 35’ Haris Brkic

Startuppställning:
Kasper Kristensen – Fritiof Björkén, Tobias Karlsson, Mattias Andersson (ut 16), Bödvar Bödvarsson – Haris Brkic, Herman Hallberg – Felix Hörberg (ut 79), Mohammed Saeid (ut 84), Henry Offia (ut 84) – Filip Bohman.

Avbytare:
Andreas Larsen, Mikko Viitikko (in 16), Abel Ogwuche (in 79), Liam Olausson, Lukas Minter Wettergren (in 84), Eren Alievski, Markus Björkqvist (in 84).