Förlust i historisk premiär

2024.04.13 | Dam | Björn Sandberg

Damerna spelade på lördagen historisk premiär i OBOS Damallsvenskan, den borta mot Djurgårdens IF, på klassiska Stockholms Stadion.

Matchen slutade 2-0 till Djurgårdens IF, där hemmalaget gjorde ett mål i vardera halvlek.

– Skönt liksom att första matchen är klar, har varit lite nervigt på sina håll, det upplever jag ändå, säger huvudtränare Joakim Felldin inifrån Stockholm Stadion.

1005 personer befann sig annars på Stockholms Stadion på lördagen, där många var klädda i TFF-blått, där flaggor med TFF-loggan fanns och det sjöngs TFF-sånger. 

En halvtimme in i första halvlek tog hemmalaget ledningen, där Matilda Plan spelade fram Therese Åsland. Förutom målet hade hemmalaget flera hörnor och avslut, men där Somea Polozen allt som oftast var med på noterna.

– Vi var säkra på att det skulle bli en markant tempo- och intensitetsökning, kontra träningsmatcherna. Det är så det blir när man kommer in i tävlingsmatcherna. 

– Så, jäkligt viktigt ändå att vi kunde nånstans hålla ihop det fortfarande.

I andra halvlek ökade hemmalaget Djurgårdens IF på. Andra målet gjorde Shinomi Koyama och skulle visa sig vara sista som föll på Stockholms Stadion på lördagen. 

Framåt hade TFF-damerna det tufft, där de riktigt heta chanserna i matchen uteblev.

– Vårt största problem är vårt anfallsspel. Vi måste hitta en tydlig linje i vad vi ska göra, genomgående genom matchen, fast att det finns embryon på sina håll som är helt okej. Vi har saker att lära.

– Varje match lever sitt unika liv, vi vet om att vi periodvis måste spela lågt försvarsspel. Det låga försvarsspelet har jag inget emot i sig, men det handlar om att vi måste ta oss fram i planen i rätt lägen. 

Många debutanter i Allsvenskan, vad sa du till dem inför och efter match?

– Innan match blir mer, ut och kör, ta för dig och se till att när vi sitter i bussen hem att du gjort det du kan, säger Felldin och fortsätter;

– Efter blir, inte specifikt mot debutanter, utan generellt. Vad tar vi med oss? Vad behöver vi steppa upp under veckan – för att vara mer redo nästa?

Stort, stort tack till er som var på plats på lördagen. Nästa helg är det hemmapremiär mot Piteå. Köp din biljett till matchen här.

– Vi ska växa in i det här, säger Joakim Felldin och avslutar; 

– Svårt att, så här snabbt inpå, prata om besvikelse eller glädje, det var var det var. Premiären är avklarad. 

Djurgårdens IF – Trelleborgs FF, 2-0.

Publik: 1005.

Startuppställning:

Somea Polozen – Lova Sternfeldt (ut 46), Edina Filekovic, Saga Illerstam, Viktoria Persson – Erica Persson Welin, Athinna Persson Lundgren – Sofie Rewucha, Linnea Prambrant (ut 77), Hanna Persson (ut 67) – Alice Egnér (ut 77).

Avbytare:

Ebba Steen, Rio Strand, Amanda Olsson (in 77), Moa Karlsson (in 77), Thelma Persson Welin (in 67), Olivia Strid (in 46), Irmeli Jonsson (in 67).