Förlust i derbyt borta mot KDFF

2024.05.12 | Dam | Björn Sandberg

Årets första skånederby för damerna var på Kristianstad Arena på söndagen, mot Kristianstads DFF.

Matchen slutade tyvärr i förlust, där hemmalaget tog en tvåmålsledning innan paus. Trean kom i andra halvlek där sen Hanna Persson putsade till siffrorna med ett mål.

Kristianstads DFF – Trelleborgs FF, 3-1.

– De har spelat i den här serien tidigare, de har spelare som gjort mål tidigare på den här nivån. Det funkar inte att släppa till halvchanser, då blir det farligt, säger Joakim Felldin efter matchens slut.

Det var sommarvarmt på Kristianstad Arena på söndagen, där 489 personer hade bänkat sig för skånederby i OBOS Damallsvenskan. Många av de 489 personerna bar TFF-blått.

Publiken fick se hemmalagets Tabby Tindell göra matchens första mål i minut 24, samme Tabby satte tvåan bara några minuter senare.

Innan dess hade TFF och bland annat speediga Thelma Persson Welin oroat i KDFF-försvaret. Men inte riktigt kommit till avslut eller blivit avvinkad för offside.

– Ifjol var det vi som var kliniska i Elitettan, nu ett steg upp och då måste vi lära oss att bli mer kliniska. Ta vara på våra tillfällen, ja, de är uppe fler gånger än oss – men vi är förbi deras mittfält fler gånger än vad vi varit tidigare.

Tidigt i andra halvlek ökade Kristianstad på till en tremålsledning. Hanna Persson putsade till siffrorna med att göra sitt första mål i Allsvenskan för året och trots att TFF-damerna tryckte på – blev det inte närmare än så.

Bättre för varje match, det är målet, uppfylls det idag?

– Högstadelarna blir bättre och bättre hela tiden, men där är delar som inte är tillräckligt bra.

– Det är ju helheten i allting som avgör hur i det ser ut. Våra höjder är bättre, vi kommer fram till mer saker i varje match. Vi försöker vara signalstyrda i vårt försvarsspel, ska vi gå högt hela tiden så blir vi nog straffade hårdare. När vi inte träffar rätt – då blir vi ihåliga.

– Den är svår mot denna typen av motståndare, som typ spelar med fem spelare på en sida vid speluppbyggnad.

– Det visste vi om och då vill vi få dem att byta sida, då blir frågan vem ska och hur ska för att inte öppna oss bakåt.

Vad är känslan?

– Känslan är ju alltid där man precis varit, de sista minuterna, sista tjugo i dagens match. Då känns det som, visst det är kontringslägen, men vi vågar ändå trycka på och kliva framåt.

– Som helhet, vissa delar slackar efter – vissa blir bättre.

Elina Lenir gjorde årets första match på söndagen, med endast egentligen ett helt träningspass i benen, efter hennes långa skadefrånvaro. 57 minuter för Lenir på söndagen.

– Spelar henne i form, säger Felldin och avslutar;

– Hon har gjort en och en halv fotbollsträning. Vi visste inte hur mycket hon skulle orka, så bättre hon kör så länge hon orkar. Är det 30 så får vi byta då, snarare än att byta in efter 60 och kanske behöva byta igen.

– Framförallt är det ledarskapet, det är det viktigaste.

Om en vecka kommer IF Brommapojkarna till Vångavallen, i damernas nästa match.

Redan på fredag spelar herrarna och då är det deras första skånederby – mot Helsingborgs IF.

Biljetter till båda matcherna köper du här.

Kristianstads DFF – Trelleborgs FF, 3-1.

3-1 73’ Hanna Persson

Publik: 489

Startuppställning:

Somea Polozen – Lova Sternfeldt, Thea Birgerud, Edina Filekovic, Olivia Strid – Athinna Persson Lundgren, Elina Lenir – Thelma Persson Welin, Erica Persson Welin, Rio Strand – Alice Egnér.

Avbytare:

Ebba Steen, Viktoria Persson, Amanda Olsson, Hanna Persson, Sofie Rewucha, Linnea Prambrant, Irmeli Jonsson.