Trelleborgs FF Halmstad Dam Försäsong 2023

Fina frisparkar och fysiskt spel när damerna vann mot HBK

2023.04.14 | Dam | Emanuel Ragnar

Lördagens match slutade i seger 3-0 – där Edina Filekovic gjorde två mål på frispark och Hanna Persson ett.

– Det kändes bra. Vi tar ju steg hela tiden, det märks ju i truppen på träning och matcher. Idag var kanske var den första matchen där man kan över 90 minuter säga – bra, det är godkänt, vi är på rätt väg, säger damernas tränare Joakim Felldin efter matchen.

Det smällde på ganska rejält annars i dagens match. Mycket dueller och fysiskt spel, precis som i själva matchen var det ofta TFF som gick segrande ur duellerna.

– Både de här och Eskilsminne IF är väl de lagen som var mest fysiska från förra säsongen. Vi tycker generellt sett att vi har stora steg att ta i mentaliteten av duellspel. Så, det kom rätt i tiden att möta ett sånt här lag och vi står upp väldigt bra.

Edina Filekovic ordnade ledningen i matchen efter att hon prickat in en frispark. Frisparken kom efter en handssituation precis utanför gästernas straffområde.

Edinas mål till 1-0 kom efter 23 minuter spelade.
Tio minuter senare utökades den ledningen genom Hanna Persson. 2-0 stod sig halvleken ut och förutom de allra första minuterna av matchen så var det mest TFF.

I andra halvlek var det egentligen bara TFF – och 3-0, samt andra målet för dagen, ordnade Edina Filekovic på en ny frispark.

3-0 skulle bli slutresultat, men hemmalaget hade flera fina chanser till fler mål. Bland annat genom Tilde Olsson som dunkade en boll i ribban i slutet av matchen.

– En helt annan aggressivitet idag, både individuell aspekt men också som kollektiv. Tajmar med bättre hastighet och vinklar in i press. Väldigt många höga bollvinster, där vi borde kunnat straffa dem mer. Vi hamnar i bra situationer i bollvinst.

Var det en tilltänkt premiärelva vi såg idag?

– Nja, det kan vara – vi vet inte. Vi har en bred och bra trupp. Vi har många spelare som är väldigt bra. Kan vara startelva, men kan också vara fyra, fem förändringar.

– Det är en hel säsong, det är klart att en startelva till premiären är intressant – men det är en hel säsong. Alla måste vara beredda på att starta en match. Vi kommer att starta med starkaste tillgängliga laget då.

Nu återstår en match innan premiären mot AIK i Elitettan. Nästa lördag kommer seriekonkurrenten IFÖ Bromölla till Vångavallen.

– Det är alltid en ekonomisk faktor i träningsmatcherna. Det finns ju inga Elitettan-lag här nere. Det närmaste elitettan-laget är IFÖ Bromölla.

– Det är ju tur att Division 1-serien håller en hög nivå här, så finns lag att sparra mot. Sen, hade varit kul att möta nåt Allsvenskt lag i så fall.

I tisdags, när damerna mötte Vellinge IF, skadade sig Linnea Prambrant. Först befarades en hjärnskakning – men var mer en smäll mot nacken, så ska inte vara någon fara. Linnea spelade dessutom stora delar av lördagens match.

Glädjebesked där, men i matchen på lördagen skadade sig Jennifer Wandt, dock stod Erika Nykjaer för ett fint inhopp.

– Ingen hjärnskakning, mer en smäll mot nacken. En lårkaka, fast i nacken, lite whiplash. En rejäl smäll, men hon var med och tränade fullt i veckan – så ska inte vara någon fara.

– Såg väl ut som översträckt knä på Jennifer, så vi får se – men Erika Nykjaer kom in och gjorde det jättebra.

Viktoria Persson hoppade åter in på lördagen, efter sin långa frånvaro.

– Kopplat till huvudet är det nog ingen större fara med henne, men det är en annan fysisk stegring som ska göras också. Hon har inte spelat kontinuerlig fotboll på ett halvår, det ska vägas mot konkurrens också. Jättekul att hon är med fullt i träning och match, avslutar Joakim Felldin.

Om en vecka, den 25 mars, spelar damerna sin sista träningsmatch innan premiären i Elitettan – hemma mot IFÖ Bromölla.

Inför lördagens match hölls en tyst minut för den unge fotbollsspelare i Trelleborg som oerhört tragiskt gick bort i veckan efter en match. Matchen spelades med svarta sorgband.

Startuppställning:

Jennifer Wandt, Ella Degerstedt, Ebba Jahnfors, Saga Ollerstam, Rio Strand, Matilda Andersson, Hanna Persson, Linnea Prambrant, Lova Sternfeldt, Edina Filekovic, Elina Lenir.

Avbytare:
Erika Nykjaer, Emelie Nilsson, Viktoria Persson, Alice Egnér, Clara Rengbo, Irmeli Jonsson, Jennifer Lilliehöök, Tilde Olsson.