Damerna vann mot Alingsås trots chockstart

2023.08.13 | Dam | Björn Sandberg

Damerna vann toppmatchen i Elitettan mot Alingsås IF, efter att ha vänt underläge 0-1 – till seger 3-1.

Hemma på Vångavallen i Trelleborg tog damerna emot Alingsås IF i Elitettan. Inför matchen låg Alingsås IF på direktplats till Allsvenskan och Trelleborgs FF på kvalplats. Efter matchen hade de båda lagen bytt plats – då Trelleborgs FF vann, 3-1.

– Så jäkla skönt, säger damernas huvudtränare Joakim Felldin med ett stort leende efter matchens slut.

Den stekheta matchen i Elitettan hade knappt hunnit börja innan gästande Alingsås IF tagit ledningen.
Efter ett slarvigt uppspel var Alingsås Frida Bremer påpassligt framme och sköt bollen i nät bakom Somea Polozen i TFF-målet. Detta redan efter några sekunder spelade.

– En väldigt trevande matchinledning, tagna lite av stundens allvar. Sitter inte riktigt ihop i vårt försvarsspel och relativt dålig balans, lite hafsigt i anfallsspelet.

– Så, liksom – chockstart.

Efter chockstarten tog TFF-damerna tag i det ordentligt, utan att skapa särskilt många farliga chanser.

En riktigt farlig chans skapades dock, som även smet in i mål. Efter en lång boll och lite hål i luften, klämde Rio Strand till och 1-1.

– Vi tar tag i det mer och mer sen. Vi ändrar lite prioriteringar och ytor vi vill nå, försöker ha bollen lite mer, fast att vi är lite för direkta in bakom. Ju längre första halvlek går så tar vi över, mer och mer, säger Felldin.

– 1-1 kommer väl relativt rättvist då vi har tryck på dem där. De farliga målchanserna saknas ju annars.

1-1 stod sig sedan in i paus.

– Vi pratar i paus om att det inte gör något om vi är lite korta i våra anfall – men vi måste få variation i det. Precis som att våra spelare upplever att de är lite trötta i paus, så är ju motståndarna det också och vi vet att vi har en riktigt stark bredd i truppen.

– Kan vi få lite Hawaii-fotboll, men med lite kontroll, då straffar det inte oss de sista minuterna.

465 personer hade letat sig till Vångavallen på söndagen, för att se toppmatchen i Elitettan. De flesta, såklart TFF-are – och med publikens hjälp tog hemmalaget ledningen en bit in i andra.

Kanske inte det vackraste målet Alice Egnér gjort på Vångavallen, men efter en tokpress, sköt Alingsås målvakt bollen rakt på Alice och bollen gick i mål.

Målet som sedan punkterade matchen ordentligt gjorde Johanna Lindblom, med mindre än 10 minuter kvar av ordinarie matchtid.

– 2-1 kommer i bra läge, tidigt i andra där Alice pressar in bollen i mål. 3-1 sen och det är väl närmare 4-1 än 3-2 tycker jag.

– De är inte helt ofarliga. Framförallt när vi tappar boll är de farliga, men vi kontrollerar andra halvlek på ett väldigt starkt sätt.

Det blev seger på söndagen, en seger som gör att nykomlingen i Elitettan, Trelleborgs FF – just nu ligger på direktplats mot Allsvenskan.

Segern kom, trots en jobbig start och tidigt baklängesmål.

– Hela matchen blir stegrande bättre. Vi får en jobbig start emot oss, lite av en chock, då måste man komma ur det. Det hade det varit oavsett motstånd, släpper man in mål i första minuten – så är det klart att det blir uppförsbacke.

– En mental tröskel att kliva över där, vilket vi hanterar jäkligt bra.

Segern firades med publiken efteråt, där det först blev vågen med True Blues och sedan autografskrivning. 465 personer hade som sagt letat sig till Vångavallen på söndagen och var, på riktigt, den tolfte spelaren.

– Det är ju tryck när vi är hemma. Blir ju så tydligt när det bara är ett lag som har fans som låter, vilket vi även haft på bortaplan vissa matcher också. Det är ju enormt att man kan ha det, att vi kan få så många, vi ligger ju högt i publikligan också.

– Jag tycker att det visar att vi spelar fotboll som är kul att titta på också, avslutar Joakim Felldin.

Förhoppningsvis får vi se alla, plus några till, igen hemma på Vångavallen redan nästa helg, då Mallbackens IF gästar.

Du fixar din biljett lättast här.

Trelleborgs FF – Alingsås IF, 3-1.

1-1 21’ Rio Strand
2-1 61’ Alice Egnér
3-1 81’ Johanna Lindblom

Publik: 465

Startuppställning:
Somea Polozen – Lova Sternfeldt, Saga Ollerstam, Edina Filekovic, Olivia Strid – Ebba Jahnfors, Elina Lenir (ut 90) – Hanna Persson (ut 77), Linnea Prambrant (ut 67), Rio Strand (ut 67) – Alice Egnér (ut 77).

Avbytare:
Erika Nykjaer, Viktoria Persson (in 67), Matilda Andersson (in 90), Tilde Olsson (in 77), Ellen Loncar (in 77), Johanna Lindblom (in 67), Jennifer Lilliehöök.