Damerna slog ut Malmö FF ur Svenska Cupen

2023.08.24 | Björn Sandberg

På Malmö Stadion besegrade damerna Malmö FF i Svenska Cupen, underläge 0-1 blev 2-1, efter två snabba mål av Viktoria Persson som blev stor matchhjälte.

Segern innebär att Trelleborgs FF är vidare till nästa kvalomgång, då de Allsvenska lagen träder in.

På planen vann TFF-damerna, på läktarna vann TFF-supportrarna. Ett mäktigt bortafölje överröstade allt och alla.

– Betyder jättemycket, utan tvekan. Det känns som att de överröstar inmarschsången – och det är ett jäkligt starkt betyg för supporterskaran som tagit sig hit. Både i röst och i antal som kommer hit. Det har vi pratat om hela säsongen, till och med på bortaplan har vi stor publik – det är otroligt inspirerande, säger Joakim Felldin om supportrarnas betydelse. 

Själva matchen var riktigt underhållande i första halvlek. Där det var jämnt och de båda lagen turades om att skapa farliga chanser. Bland annat hade hemmalaget ett tungt skott i ribban, gästande TFF ett i stolpen. Men första halvlek slutade mållös.

Mörkret sänkte sig sedan snabbt i andra halvlek över Malmö Stadion, där knappt strålkastarljuset orkade lysa upp betongklumpen.

Hemmalaget Malmö FF, hade inför onsdagens drabbning, aldrig förlorat en tävlingsmatch under ordinarie matchtid. I matchminut 66 skruvade Linnea Svensson in ledningsmålet från Malmö FF – men glädjen, den skulle bli kortvarig.


– När de gör sitt ledningsmål så är jag inte speciellt orolig över att vi ska lägga i en växel till.

– All respekt till vad de gör, men jag upplever att det visar sig, sista halvtimmen någonstans – att vårt matchtempo är högre än vad deras är.

Med lite byten en timme in i matchen hamnade Viktoria Persson lite längre fram i banan. Något hon utnyttjade på bästa sätt, först genom att kvittera – sedan ordna ledningsmålet till 2-1. Ett ledningsmål som sedan skulle visa sig bli segermål.

– Det blev bra, säger Felldin med ett leende och fortsätter;

– Hon har varit nära sitt första mål flera matcher i rad. Det var väl dags – utan tvekan.

– Men återigen, inhoppare som kommer in, pigga fräscha ben. Sen såna som Evelina Pettersson, som inte gjort några minuter i tävlingssammanhang innan – och gör 90 idag. Det är imponerande av hela truppen. Över de här två senaste matcherna, mot Mallbacken och Malmö, 17-18 unika startspelare. Att göra de prestationerna vi gör – vi har en otroligt fin trupp att jobba med.

– Om vi ska prata om truppbredd, så måste vi också leva upp till det. Att ge spelare chansen och jag kan inte säga något annat än, att alla som spelar som inte startade senast, gör en väldigt bra prestation. Precis som tidigare, de som kommer in gör sina uppgifter. Alla är idag klart godkända, minst.

Matchen slutade 2-1 till Trelleborgs FF och avancerar nu till nästa kvalomgång. En kvalomgång där de Allsvenska lagen går in.

– Då går ju de Allsvenska lagen in också, så, en match till ifrån gruppspelet.

Men en seger idag mot Malmö, det stärker ju laget?

– Det gör det ju, vi ser ju till att vår trend utan förlust fortgår. Vi förlorade senast 20 maj, 10 raka seriematcher med vinster och ett kryss, så vi har varit inne i och är inne i en extremt god trend.

Damerna är annars inne i en tuff vecka, med match redan på söndag igen i Elitettan – borta mot Eskilstuna United.

– Eskilstuna borta nästa, en mentalt jobbig vecka. Ledigt imorgon, sen tränar vi fredag och lördag – sen åker vi direkt där efter. Det handlar om att kunna ladda om – man är aldrig bättre än sin senaste match.

Men vi var bättre idag än senaste matchen i Elitettan?

– Ja, men också ett bättre motstånd än senast, avslutar Joakim Felldin.

Malmö FF – Trelleborgs FF, 1-2.

1-1 70′ Viktoria Persson
1-2 71′ Viktoria Persson

Publik: 928

Startuppställning:
Emma Svensson – Evelina Pettersson, Saga Ollerstam, Edina Filekovic, Viktoria Persson – Ebba Jahnfors, Matilda Andersson (Ut 71) – Hanna Persson (ut 60), Johanna Lindblom (ut 84), Tilde Olsson (ut 60) – Jennifer Lilliehöök (ut 71).

Avbytare:
Somea Polozen, Rio Strand (in 60), Alice Egnér (in 71), Olivia Strid (in 60), Lova Sternfeldt, Linnea Prambrant (in 84), Elina Lenir (in 71)