Damerna förlorade borta mot Umeå

2023.05.13 | Dam | Björn Sandberg

Efter fem matcher utan förlust i Elitettan, föll damerna borta mot ex-allsvenska Umeå IK.

– Vi kommer inte upp i den nivå idag, som vi vill ha – och vet att vi kan ha, säger huvudtränare Joakim Felldin efter matchens slut.

– Siffrorna är lite för stora, något av målen hade vi kunnat stoppa.

Umeå IK borta är den längsta bortamatchen sett till distans för damerna i årets Elitetta. De åkte på fredagen, spelade match på lördagen – och åker hem på söndagen, denna gång med en förlust i bagaget.

Till lördagens match var där en förändring i startelvan, där målskytten mot Lidköpings FK i Johanna Lindblom, började på bänken och Tilde Olsson startade.

– Vi visste om att Umeå är mer fysiska än Lidköping senast, så det var väl egentligen därför vi gjorde så, förklarar Felldin.

Redan efter ett par minuter hände det grejer på Umeå Energi Arena. En Umeå-spelare rann igenom TFFs backlinje och Jennifer Wandt i målet tvingades till att fälla henne.

Straff dömt. En straff som Jennifer först sen räddade, men returen pangades upp i nättaket.

– Har inte riktigt sett situationen i efterhand, så vet inte riktigt hur det uppstår, men sen räddar hon ju. Bittert att vi inte kan få bort bollen i det läget.

Därefter hade TFF och Linnea Prambrant halvlekens och kanske matchens bästa chans. Detta när hon läckert blev framspelad, men i sista momangen avvärjde Umeå-målvakten Linneas skott.

Istället ökade Umeå på sin ledning några minuter senare, genom en distanskanon från Villemo Dahlqvist.

I andra halvlek sen kom aldrig TFF-damerna närmare. Trots ändringar i uppställningen inför andra halvlek, så utökade Umeå ånyo efter en timme spelad – och punkterade det hela med fem minuter kvar av ordinarie speltid.

– Alla förluster är jobbiga, säger Joakim Felldin och fortsätter;

– Vi får ha lite distans också, vi har startat starkt som nykomlingar – och tagit många poäng.

Om exakt en vecka (lördagen 20 maj, 14:00) så spelar damerna hemma igen – och då är det Gamla Upsala SK som gästar. Köp din biljett till matchen redan idag på – https://trelleborgsff.ebiljett.nu/ – så ses vi då!

– Det har gått sex omgångar och detta blir första förlusten, kommer säkert komma fler – men det är bara att studsa tillbaka. Vi har fortsatt börjat bra.

I matchens 73e minut fick Viktoria Persson äntligen debutera i Elitettan. Viktoria som är den spelare som varit med allra längst i årets trupp.

– Kul att Viktoria fick debutera. Att göra den debuten efter den långa resan hon gjort alltså, kul, avslutar Joakim Felldin.

Umeå IK – Trelleborgs FF, 4-0

Publik: 176

Startuppställning:
Jennifer Wandt – Lova Sternfeldt (ut 73), Saga Ollerstam, Edina Filekovic, Olivia Strid – Alice Egnér (ut 46), Elina Lenir, Ebba Jahnfors, Hanna Persson (ut 72) – Linnea Prambrant, Tilde Olsson (ut 46).

Avbytare:
Emma Svensson, Emelie Nilsson (in 72), Ella Degerstedt (in 83), Rio Strand (in 46), Viktoria Persson (in 73), Matilda Andersson, Johanna Lindblom (in 46) (ut 83).